Hoe maak je een YouTube kanaal, een complete gids voor beginners

i

Blog inhoud

Wil je direct aan de slag met je eigen YouTube kanaal? In dit praktische stappenplan help ik je door de essentiële stappen heen: van het aanmaken van een Google-account tot aan strategieën voor videocontent en SEO-optimalisatie. Volg mijn simpele stappenplan en ontdek “hoe maak je een YouTube kanaal” om vandaag nog jouw YouTube kanaal op te zetten.

Belangrijkste Punten

 • Voor het starten van een YouTube-kanaal moet je eerst een Google-account aanmaken, waarmee je toegang krijgt tot functies zoals uploaden en reageren op video’s.
 • Bij het opzetten van je kanaal is het belangrijk om een keuze te maken tussen een persoonlijk of zakelijk kanaal, een pakkende naam en omschrijving te kiezen, en een consistente visuele stijl en branding toe te passen, inclusief een relevant logo en banner.
 • Het succes van je YouTube-kanaal hangt af van het definiëren van een contentstrategie met een mix van Hero, Hub en Help video’s, het behouden van een regelmatige uploadfrequentie en het optimaliseren van video’s voor SEO met effectieve titels, beschrijvingen, tags en categorieën.

Hoe maak je een YouTube kanaal stappenplan

In het onderstaande stappenplan vertellen wij je precies welke stappen je moet ondernemen om een eigen YouTube kanaal te starten. Klik dus vooral lekker mee!

Stap 1: Maak een Google-account aan

Het allereerste dat je moet doen voordat je je eigen YouTube-kanaal kunt beginnen, is een Google-account aanmaken. Waarom? Omdat YouTube gekoppeld is aan Google-accounts. Het aanmaken van een Google-account is eenvoudig. Ga naar de YouTube-website, klik op ‘Inloggen’ in de rechterbovenhoek en selecteer vervolgens ‘Account maken’. Zodra je dit hebt gedaan, kun je je YouTube kanaal beginnen.

Een Google-account geeft je toegang tot alle functies van je YouTube-account, zoals:

 • Het uploaden van video’s
 • Reageren op video’s
 • Het maken van afspeellijsten
 • Het leuk vinden van video’s
 • Je abonneren op kanalen
 • Video’s opslaan om later te bekijken
 • Je kijkgeschiedenis bekijken

Zodra je een Google-account hebt aangemaakt, kun je gemakkelijk naar YouTube navigeren door rechtsboven op het Google-symbool te klikken en vervolgens op het YouTube-logo te klikken. Met je nieuwe youtube kun je nu optimaal genieten van alle video’s op het platform.

Nu ben je helemaal klaar om je YouTube-reis te beginnen!

Stap 2: Aanmelden bij YouTube en een kanaal maken

Nu je een Google-account hebt, is de volgende stap om je aan te melden bij YouTube en je eigen YouTube-kanaal te maken. Met een Google-account kun je je eenvoudig aanmelden bij YouTube. Maar om video’s te uploaden, te reageren, of afspeellijsten te maken, moet je een YouTube-kanaal hebben. Het creëren van een YouTube-kanaal kan zowel via de YouTube-website als via de mobiele site.

Als je van plan bent om een YouTube-kanaal te maken op je smartphone, moet je eerst de YouTube-app downloaden. Je kunt inloggen met je Google-account en daarna een nieuw kanaal aanmaken. Dit doe je door… Gefeliciteerd, je hebt nu je eigen YouTube-kanaal! Maar voordat je je eerste video uploadt, zijn er nog een paar dingen die je moet overwegen.

Persoonlijk of zakelijk kanaal

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wil je een persoonlijk of een zakelijk kanaal? Het kiezen tussen een persoonlijk of zakelijk YouTube-kanaal hangt af van het doel van je YouTube-pagina. Een persoonlijk kanaal kan door één persoon worden beheerd met een Google-account en vereist een profielfoto en bevestiging bij het aanmaken.

Aan de andere kant kan een zakelijk kanaal dat een bedrijfsnaam of andere naam draagt, meerdere beheerders of eigenaren hebben en is gekoppeld aan een merkaccount. Dus, als je een individuele contentmaker bent, is een persoonlijk kanaal, oftewel een eigen kanaal, mogelijk de juiste keuze voor jou. Maar als je een bedrijf of merk vertegenwoordigt, is een zakelijk kanaal wellicht de betere optie.

Kanaalnaam en omschrijving

Een andere cruciale stap bij het maken van je YouTube-kanaal is het kiezen van een pakkende kanaalnaam en het schrijven van een effectieve omschrijving. De kanaalnaam is cruciaal voor het creëren van een unieke identiteit op YouTube. Je wilt een naam kiezen die pakkend is en blijft hangen bij de doelgroep.

Daarnaast geeft een effectieve kanaalomschrijving een duidelijk beeld van de inhoud en het doel van het type kanaal. Het is ook belangrijk om relevante trefwoorden in de kanaalnaam en omschrijving te incorporeren. Dit helpt het kanaal te optimaliseren voor zichtbaarheid in zoekresultaten.

Stap 3: Visuele stijl en branding

Zodra je een pakkende kanaalnaam en een effectieve omschrijving hebt, is het tijd om na te denken over de visuele stijl van je kanaal. Het hebben van een consistente visuele stijl, inclusief een relevante profielfoto, een passende banner en een onderscheidend logo, draagt bij aan een sterke merkbeleving en professionaliteit.

Je kunt een logo voor je YouTube-kanaal maken met programma’s zoals Adobe Photoshop of Illustrator, of uitbesteden via diensten als 99designs voor professioneel ontworpen logo’s. De banner-afbeelding voor een YouTube-kanaal heeft technische vereisten, zoals een minimumafmeting van 2048 x 1152 pixels en een bestandsgrootte van minder dan 6 MB, en is van cruciaal belang voor het uitbreiden van je merk en visuele identiteit. Daarnaast is het instellen van een custom url voor je kanaal een belangrijke stap om je YouTube-kanaal te personaliseren.

Voor het ontwerpen van thumbnails wordt aangeraden gezichten te gebruiken, heldere en felle kleuren aan te houden, en de tekst tot een minimum te beperken, met een maximum van drie woorden, om zo een consistente en aantrekkelijke visuele stijl te handhaven.

Stap 4: Videocontent strategie

Nu je kanaal er visueel aantrekkelijk uitziet, is het tijd om na te denken over je strategie voor video content. Het definiëren van een videocontentstrategie houdt rekening met techniek, creativiteit, tijd, en budget, en omvat het gebruiken van een contentplanning en het 3H-model van Hero, Hub, en Help content.

Verschillende soorten videocontent zijn nodig om te voldoen aan de fases van See, Think, Do, en Care in de klantenreis. De ‘Research’ tab in YouTube Analytics biedt inzicht in waar het publiek naar zoekt, wat kan helpen bij het vinden van content gaps voor toekomstige video’s. Een grondige voorbereiding inclusief het gebruik van scripts en storyboards is essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit van de video’s.

Kwalitatief hoogstaande video’s regelmatig publiceren helpt een merk om zich als autoriteit in zijn niche te vestigen.

Soorten video’s

Het is belangrijk om een mix van verschillende soorten video’s te hebben op je YouTube-kanaal. YouTube-video’s kunnen grofweg worden ingedeeld in drie contenttypen: Hero, Hub, en Help.

Hero content is bedoeld voor het maken van grote, impactvolle campagnes die gericht zijn op het breed trekken van aandacht. Hub content bestaat uit regelmatig geüploade video’s die bedoeld zijn om de relatie met het publiek op te bouwen. Help content bestaat uit educatieve video’s die antwoord geven op specifieke vragen van het publiek.

Het combineren van Hero, Hub, en Help contenttypen kan zorgen voor een gevarieerd en boeiend kanaal en de efficiëntie verhogen bij het maken van video’s. Het kiezen van het juiste videoformaat is cruciaal voor het succes van een YouTube-kanaal.

Frequentie van uploaden

Hoe vaak moet je video’s uploaden op je YouTube-kanaal? Een gestructureerde aanpak en het gebruik van een contentplanning zijn noodzakelijk voor het handhaven van een consistente uploadfrequentie van video’s.

Het wordt aangeraden om tenminste eens per week nieuwe video’s te uploaden op YouTube om een actief kanaal te onderhouden. Een regelmatige uploadfrequentie helpt om je kanaal fris en relevant te houden voor je publiek. Het geeft je ook de kans om regelmatig feedback te krijgen van je kijkers, zodat je je content kunt blijven verbeteren.

Stap 5: Optimaliseren voor SEO

Nu je je video’s hebt geüpload, is het tijd om ze te optimaliseren voor SEO. SEO is essentieel voor YouTube-video’s om ervoor te zorgen dat ze goed getagd zijn en makkelijk te vinden in de zoekresultaten van YouTube.

Optimaliseren na het uploaden is belangrijk om publiek naar je YouTube-kanaal te trekken en de watch time te verhogen, wat weer een belangrijk element is voor het YouTube-algoritme. De effectiviteit van YouTube video titels en beschrijvingen is cruciaal om kijkers in staat te stellen je inhoud te vinden.

Daarnaast kan het gebruiken van YouTube als een social media platform op je website leiden tot een hogere waardering van zoekmachines en betere zichtbaarheid in zoekresultaten.

Titels en beschrijvingen

Het schrijven van effectieve titels en beschrijvingen is een essentieel onderdeel van SEO-optimalisatie. Een video titel moet kort zijn om snel de aandacht te trekken en te voorkomen dat hij wordt afgekapt in zoekresultaten.

Een effectieve video titel is direct, helder en eerlijk, zodat kijkers precies weten wat ze kunnen verwachten. Titels die een oplossing bieden voor een probleem of de emoties van de kijker raken, kunnen de klikkans verhogen. Een titel die een vraag stelt, kan zeer effectief zijn voor video’s die informatie bieden of een vraag beantwoorden.

Vergeet niet om relevante trefwoorden in je titels te gebruiken, aangezien zoekmachines zoals Google en YouTube voornamelijk tekstuele metadata gebruiken om inhoud te indexeren.

Tags en categorieën

Tags en categorieën zijn een andere belangrijke factor voor SEO-optimalisatie. Tags zijn beschrijvende trefwoorden die toegevoegd kunnen worden aan YouTube-video’s om de vindbaarheid te bevorderen, vooral nuttig wanneer inhoud vaak verkeerd gespeld wordt.

Tags kunnen worden toegevoegd aan een YouTube-video tijdens het uploadproces, wat een manier is om video’s toevoegen. En het goede nieuws is dat je tags later kunt aanpassen in YouTube Studio of via de YouTube mobiele app als je merkt dat bepaalde tags niet effectief zijn.

Stap 6: Interactie met kijkers en promotie

Het hebben van geweldige content en een geoptimaliseerd kanaal is slechts de helft van de strijd. Het is ook belangrijk om te communiceren met je kijkers en je nieuwe kanaal te promoten. Gebruik het tekstvak van je YouTube-kanaal om statusupdates te plaatsen waarmee je interactie met je kijkers kunt hebben, zoals het aankondigen van nieuwe video’s, het stellen van vragen aan de community of het aanbevelen van andere video’s en het belang van het beheersen van de taal spreken.

Daarnaast kun je je kanaal promoten en een breder publiek bereiken door gebruik te maken van sociale media en andere online platforms door je content te delen en interacties aan te gaan.

Reacties en samenwerkingen

Een van de beste manieren om te communiceren met je kijkers is door te reageren op hun reacties. Video-eigenaren kunnen reacties van kijkers beantwoorden, liken en disliken, en eigen reacties bewerken of verwijderen op YouTube.

Samenwerken met andere YouTubers kan ook helpen om een groter publiek te bereiken, aangezien je kanaal wordt blootgesteld aan de volgers van de andere partij. Collaboratieve content is vaak uniek en leuker, wat voortkomt uit de uitwisseling van ideeën en de vriendschappen die ontstaan tijdens samenwerkingen.

Sociale media en cross-promotie

Sociale media kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om je YouTube-kanaal te promoten. Het gebruik van sociale media voor de promotie van je YouTube-kanaal kan helpen een groter publiek te bereiken en de betrokkenheid bij je content te verhogen.

Promoot je video met een aantrekkelijke beschrijving op platforms zoals:

 • Facebook
 • Twitter
 • TikTok
 • Instagram

Door je content te delen op deze platforms, kun je een breder publiek bereiken en je kanaal sneller laten groeien.

Stap 7: Analyseren en optimaliseren

Tot slot is het belangrijk om je prestaties te analyseren en je kanaal te optimaliseren. YouTube Analytics is essentieel voor het begrijpen van de prestaties van je video’s en kanaal op YouTube.

YouTube Analytics biedt belangrijke statistieken en rapporten die inzichten geven in de prestaties van video’s en kanalen. Door middel van deze analyses kunnen verbeteringen worden aangebracht om de groei en het succes van het YouTube-kanaal te stimuleren.

Belangrijkste statistieken

Het is belangrijk om te begrijpen welke statistieken belangrijk zijn voor het meten van de prestaties van je YouTube-kanaal. YouTube Analytics biedt een overzicht van de kanaalprestaties, inclusief gegevens over:

 • weergaven
 • kijktijd
 • aantal abonnees
 • geschatte inkomsten.

YouTube Analytics onthult ook demografische informatie over het publiek, zoals leeftijd, geslacht en geografische locatie, evenals gegevens over andere kanalen en video’s die het publiek bekijkt. Deze informatie kan je helpen om je content beter af te stemmen op je publiek en je prestaties te verbeteren.

Aanpassingen en experimenten

Tot slot is het belangrijk om aanpassingen te maken en te experimenteren op basis van de gegevens die je uit YouTube Analytics haalt. De ‘Bereik’-tab in YouTube Analytics laat zien hoe kijkers je kanaal ontdekken.

De ‘Interactie’-tab in YouTube Analytics biedt informatie over publieksbehoud en interactie met videocontent. De informatie uit de ‘Interactie’-tab kan worden gebruikt om aanpassingen te maken en de effectiviteit van verschillende contentstrategieën te meten en te optimaliseren.

Samenvatting

In dit artikel hebben we doorlopen hoe je een YouTube-kanaal kunt opzetten, van het aanmaken van een Google-account tot het optimaliseren van je video’s voor SEO. We hebben ook gekeken naar het belang van interactie met je kijkers en het promoten van je kanaal, evenals het belang van het analyseren van je prestaties en het maken van aanpassingen. Vergeet niet dat het maken van een succesvol YouTube-kanaal tijd en inspanning kost, maar met de juiste strategie en inzet, kan het een lonende ervaring zijn.

Veel gestelde vragen

Wat kost het om een YouTube kanaal te maken?

Het maken van een YouTube kanaal is gratis, maar het produceren van video’s kan wel kosten met zich meebrengen.

Is een YouTube account gratis?

Ja, een YouTube account is gratis. YouTube biedt wel betaalde functies aan, zoals een premium abonnement zonder advertenties.

Wat is een kanaal bij YouTube?

Een YouTube-kanaal is een online platform waar gebruikers video’s kunnen uploaden, bekijken, delen en abonneren op updates over nieuwe video’s krijgen. Gebruikers kunnen ook met elkaar communiceren via het kanaal.

Hoe wordt je succesvol op YouTube?

Om succesvol te worden op YouTube, is het belangrijk om een duidelijke focus voor je kanaal te hebben en video’s van hoge kwaliteit te maken die interessant zijn voor je doelgroep. Vergeet niet om je titels, tags en beschrijvingen te optimaliseren, samen met je profielfoto’s, headers en afspeellijsten. Succes!

Misschien ook interessant voor jou